اینترنت به بخشی آشکار از زندگی روزمره کودکان تبدیل شده است و آنها زمان بیشتری را در مقابل نمایشگرها می گذرانند. مکانی که در آن می توانند بازی کنند، با دوستان خود ملاقات کنند، فیلم تماشا کنند، موسیقی گوش دهند و چیزهای جدید زیادی بیاموزند.
به عنوان یک بزرگسال، خوب است به خاطر داشته باشید که کودکان امروزی زمان بدون اینترنت را تجربه نکرده اند و بنابراین ممکن است تقسیمی را که بزرگسالان گاهی اوقات بین آفلاین و آنلاین انجام می دهند، انجام ندهند.
کلید موفقیت فرزندپروری در عصر دیجیتال این است که یک مکالمه باز مداوم با فرزند خود داشته باشید و برای آموزش نکات مهم در مورد ایمنی اینترنت به فرزندتان وقت بگذارید.
واضح است که باید کارهایی که کودک در اینترنت انجام می دهد را پیگیری کنید. پیگیری عادتها و استفاده از اینترنت، کنترل دسترسی به وای فای، مسدود سازی دسترسی به وبسایتها و اپلیکیشنهای خاص، تعیین مرزها و . . . از جمله مواردی هستند که زادوران یا سرپرست کودک باید انجام دهند و به همین دلیل مهم است که در مورد فعالیت اینترنتی کودک و وب سایت های بازدید شده او بینشی به دست آورید.
اما توجه داشته باشید که هرگز نقش یک افسر پلیسی که مدام سرکشی می کند را نداشته باشید. کودکان نیز حریم خصوصی دارند. پس به آن احترام بگذارید و بجای سرکشی، یک گفتگوی باز با آنها داشته باشید.
از کودکان خود بخواهید که هرچیزی را که در اینترنت باعث ناراحتی یا رنجش آنها شده است را برای شما بازگو کنند و به آنها اطمینان دهید که می توانند از حمایت و راهنمایی شما برخوردار شوند.
از فرزندان خود در مورد کارهایی که در اینترنت انجام می دهد بپرسید. برای نمونه بپرسید روز آنلاین چگونه بوده است، همانطور که معمولا میپرسیم آن روز در مدرسه چگونه بوده است. با چه کسی صحبت کرده است؟ آیا اتفاق جالب یا عجیبی افتاده است؟
نمونههایی از زمینههایی که باید به آنها پرداخته و به فرزندتان آموزش دهید:
🔹 اطلاعات شخصی:به یاد داشته باشید قبل از مشورت با زادوران خود هرگز اطلاعات شخصی خود را در اینترنت فاش نکنید. نمونه هایی از اطلاعات حساس عبارتند از: نام، آدرس، شماره تلفن و موارد دیگر.
🔹 رمز عبور:حتی اگر دوستانی دارید که به آنها اعتماد دارید، هرگز رمز عبور خود را برای کسی فاش نکنید.
🔹 نظرات و پیام ها:به عنوان یک قاعده کلی، هرگز چیزهایی را ننویسید که نمی توانید آن ها را رو در رو به کسی بگویید. اگر شما یا دوستانتان پیامها یا نظرات ناخوشایند، عجیب یا نامناسب دریافت کردهاید فوری به زادوران یا سرپرست خود اطلاع دهید.
🔹 تصاویر:مراقب باشید چه عکس هایی را به اشتراک می گذارید یا در اینترنت آپلود می کنید. هرگز عکس و ویدئو از خودتان را برای کسی (حتی دوستان و آشنایان) ارسال نکنید مگر اینکه با بزرگتر خود هماهنگ کرده باشید. و اگر قصد ارسال عکس های دیگر را دارید و از آن مطمئن نیستید، باید از اینکار خودداری کنید.
🔹 چت و مکالمه:مخاطب شما در یک چت می تواند فردی غیر از آن چیزی باشد که تظاهر می کند. پس با افرادی که نمی شناسید صحبت نکنید و با افرادی که به تازگی در اینترنت با آنها آشنا شده اید و نمی شناسید ملاقات نکنید.
همچنین می توانید یکسری اقدامات را برای اطمینان از وبگردی سالم فرزندانتان انجام دهید:
🔸 قوانینی را برای تایمهایی که کودک می تواند به اینترنت دسترسی داشته باشد، تنظیم کنید.
🔸 زمان صفحه نمایش و در نتیجه دسترسی کودک به دستگاه را برنامه ریزی و کنترل کنید.
🔸 محتوای نامناسب برای کودکان مانند وبسایتها، برنامهها و خدمات خاص را مسدود کنید.
🔸 در دستگاههای اندرویدی اپلیکیشن Google Family Linkرا نصب کنید. این اپلیکیشن گزینه های مفید و متعددی را برای کنترل رفتار کودک در هنگام وبگردی به شما ارائه می دهد.
🔸 در آیفون و آیپد به تنظیمات بروید و زمان صفحه را انتخاب کنید. در آنجا میتوانید برنامهها را محدود کنید و زمان بدون صفحه نمایش را تنظیم کنید. اگر کودک تلفن خود را دارد، میتوانید Set screen time for the family را انتخاب کنید و یک حساب کودک ایجاد کنید.
🔸 اکثر روترهای WiFi مدرن دارای رابط هایی برای ورود به سیستم و پیکربندی دسترسی WiFi در سطح شبکه هستند، هم از نظر محدودیت زمانی و هم از نظر فیلتر محتوا (که چه وب سایت هایی باید در دسترس باشند).
🔸 در یوتیوب می توانید گزینه Restricted mode را فعال کنید تا محتوای نامناسب برای کودکان را مسدود کند. برای دسترسی به این گزینه در صفحه یوتیوب روی عکس پروفایل کلیک کرده و درمنویی که باز می شود گزینه Restricted mode را باز و فعال کنید. به خاطر داشته باشید که این حالت صد در صد قابل اعتماد نیست و بهترین گزینه برای کودکان استفاده از اپلیکیشن YouTube Kidsاست که مخصوص کودک ساخته شده است.
🔸 در جستجوگر گوگل با فعال کردن ویژگی SafeSearch می توانید محتوی نامناسب مانند پورن و محتوی خشونت آمیز را برای کودکان فیلتر کنید. برای دسترسی به این گزینه از این لینک https://www.google.com/safesearchاستفاده کنید.
همه این موارد زمانی مفید هستند که شما با کودکان یک گفتمان باز و بدون تعارف داشته باشید. با آنها در مورد تجاربشان در اینترنت صحبت کنید و هرگز رفتاری نداشته باشید که از روی ترس یا خجالت چیزی را از شما پنهان کنند.
و اینکه فیلترشکن و وی پی ان هرگز مناسب کودک و یا حداقل افراد زیر 15 سال نیست. یا اگر نیاز هست که استفاده کنند پس حتما زیر نظر بزرگتر اینکار را انجام دهند.
و اینکه فیلترشکن و وی پی ان هرگز مناسب کودک و یا حداقل افراد زیر 15 سال نیست. یا اگر نیاز هست که استفاده کنند پس حتما زیر نظر بزرگتر اینکار را انجام دهند.